Teama – dușmanul ascuns al liderilor

De foarte multe ori, oameni cu talente, capacități și idei deosebite nu reușesc să-și atingă potențialul maxim din cauza unor temeri ce le paralizează mintea și chiar trupul. Aceștia sunt lideri inactivi, sterili, incapabili de a produce valoare și de a îmbogăți viețile lor și ale celorlalți. Sunt convins că nu îți dorești să fii un astfel de lider.

Pentru un lider este ideal să fie în mijlocul evenimentelor, să influențeze și să conducă evenimentele spre rezultatul dorit. Dar cum ai putea să treci de acele momente când teama te domină și simți că nu mai poți face nimic?

Sunt convins că te întrebi cum ai putea fi un lider curajos. Cum ai putea să depășești frica și să faci pași importanți spre succes? Poate consideri că liderii mari s-au născut curajoși. Fals! Curajul se dezvoltă, curajul este o alegere.

Îmi place foarte mult unul din termenii folosiți în limba engleză pentru curaj – fortitude. După cum vezi seamănă foarte bine cu alt cuvânt – attitude. Deci curajul este o parte a atitudinii tale. Iar atitudinea nu este deloc ceva înnăscut ci un ansamblu de trăsături dobândite și dezvoltate.

Nu dețin o rețetă magică prin care orice temere, frică, fobie să dispară ca prin minune. Nici nu cred că există așa ceva. Dar cred că poți aplica anumiți pași simpli, care exersați să ofere rezultate excelente.

În primul rând, nu ignora temerile tale, conștientizează-le și luptă cu ele. Singurul mod de a elimina frica este de a o înfrunta. Dale Carnegie scria că „Lipsa de acțiune crește îndoiala și frica. Acțiunea crește încrederea și curajul. Dacă vrei să învingi frica, nu sta acasă și te gândi la ea. Ieși afară și fă ceva!”.

Al doilea pas este să transformi frica în ceva constructiv. Dacă de exemplu ai teamă de apă, conștientizează beneficiile înotului. Dacă ai o fobie legată de vorbitul în public, adu-ți aminte că speakerii consacrați ajung la succes mai repede.

Găsește un punct de sprijin pentru psihicul tău și construiește pe el. Ieși afară și fă ceva concret pentru a elimina frica. Pe măsură ce vei acționa, vei descoperi că sunt doar o iluzie. Aici e bine să ții minte un acronim – F-E-A-R (teamă) = False Expectations Appear Real (Aștepări False care Par Reale).

Ultimul pas este să comunici cu persoane care te pot sprijini în drumul spre victorie împotriva fricii. Vorbește, discută, împărtășește progresele pe care le faci și vei vedea că, asemenea unei plante, curajul va încolți, va crește și va înflori spre succes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *