Superficialitatea – distrugătorul de vise

Sunt sigur că ai cunoscut, la fel ca și mine oameni cu talente, posibilități și capacități extraordinare care nu și-au atins visele niciodată sau chiar au ajuns niște ratați. Sunt oameni care s-au născut cu posibilități nemărginite. Talente uriașe care se irosesc pentru un singur motiv – nu reușesc să termine ceea ce încep. Într-un singur cuvânt această problemă se numește superficialitate.

O vorbă românească, folosită în special în dreptul sportivilor, spune că unii oameni se nasc talente și mor speranțe. Se crede că superficialitatea este de obicei semnul imaturității, specifică tinerilor și tratabilă cu vârsta. Nimic mai fals.

Sute de proiecte personale, mii de cărți, mii de cure de slăbire, programe de dezvoltare personală, tratamente, afaceri sunt îngropate zilnic, nu de lipsa lor de valoare ci de incapacitatea celor în cauză de a finaliza un angajament. Aceasta este superficialitatea.

Este adevărat că și lumea noastră postmodernă încurajează de multe ori superficialitatea. Îmi place o sintagmă pe care am auzit-o de curând – „suntem generația fast-food”. Vrem lucruri obținute repede și ieftin. Îți dai seama cam ce calitate pot avea aceste lucruri. Adevăratele valori necesită un ingredient esențial – timpul. Răbdarea este cea care dă valoarea finală.

Cred că ai auzit de Leonardo da Vinci. E greu să îl încadrezi într-o categorie pe acest om genial. A fost concomitent inventator, pictor, sculptor, matematician, scriitor și chiar strateg militar. Din nefericire pentru el, Leonardo a avut o mare problemă legată de superficialitate. Începea sute de proiecte dar termina extrem de puține. Pe patul de moarte Leonardo se confesa preotului „l-am supărat pe Dumnezeu. Opera mea nu are calitatea pe care ar fi trebuit să o aibă.”

Dacă nu ar fi avut această problemă, da Vinci ar fi putut ajunge cel mai mare artist al lumii fără nici un dubiu. Superficialitatea vine însă cu un cost dureros. Visele nu se mai împlinesc, eșecul bate la ușă.

Succesul nu se obține peste noapte. Timpul, răbdarea, efortul sunt ingredientele care distilează succesul. Oamenii superficiali „dau vina” pe noroc. Ralph Waldo Emerson rezumă excelent modul de a ne raporta la noroc. „Oamenii superficiali cred în noroc. Oamenii puternici cred în cauză și efect.”

Pentru a elimina superficialitatea ai nevoie de trei pastile. Nu foarte plăcute ce-i drept. Răbdare, resetarea gândirii și puțină durere. Nu va fi plăcut să ieși din zona de confort și să pășești în lumea perseverenței. Dar chiar dacă prețul e mare, merită fiecare parte din el.

Te încurajez să începi de astăzi să lupți contra superficialității și succesul îți va da întâlnire cu siguranță!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *